Monday 13 April 2020

Παρελθαλπωρή...


Στο παράλληλο σύμπαν, μπαίνει η Άνοιξη.
Εδώ έχει κρύο και το τζάκι δεν σβήνει.
Κουρνιάζω σε αναμνήσεις χαράς για οξυγόνο.
Δεν κοιτάζω πέρα που καραδοκεί το μέλλον.
Μόνο εντός μου που σιγοβράζει ζωή.
Μουρμουρίζω έναν σκοπό ρυθμικό. Απ’τα παλιά.
*
Αναπάντεχα με συνοδεύουν φωνές χαράς. Πλησιάζουν...
Φωνές αγαπημένες, από το βουνό, από την θάλασσα,
aπό ‘μέρη’ που μοιραστήκαμε κάποτε,
εικόνες που φανταστήκαμε παράλληλα...
*
Στρώνω ένα τραπέζι με πεταλούδες.
Στον φούρνο σιγοψήνεται η Στιγμή ευτυχίας.
Γυαλίζω τα ποτήρια με θύμησες.
Κόκκινο κρασί θα πιούμε.
Φοράω όλα μου τα χρώματα για την γιορτή μας.
Καλώς ήρθατε αγαπημένοι !

12 comments:

Dee Dee said...

Εγω επιασα ηδη θεση. Στη γαλαζια καρεκλιτσα με λευκο ξυλο εδω μπροστα. Μοσχομυριζει η στιγμη ευτυχιας απο την κουζινα σου. Λιγο μπρουσκο για μενα ακομη παρακαλω. Μετα το δευτερο ποτηρι θα θυμηθουμε πιο πολλα.
Τα λαζαρακια εγιναν υπεροχα αγαπητη. Μετανιωσα που εκανα λιγα. Μοσχομυριζαν κανελα και γαριφαλλο. Γλυκα ψωμακια, ευκολα και γρηγορα.
Φιλι σε ολους, θα επανελθω.

maya said...

@deedeeμου
λατρεύω την μυρωδιά φρεσκοψημένου φαγητου και γλυκού...
και το μαγείρεμα επίσης. Η μόνη δουλειά σπιτιού που πραγματικά γουστάρω.
Ίσως γιατί θέλει έμπνευση και είναι δημιουργική.

...θα περιμένω τους άλλους για να κάτσω.
Να σου βάλω λίγο ακόμη... Στην υγειά μας λακκάκι μου!!

Dee Dee said...

Φετος τα εφτιαξα ολα και πετυχαν ολα. Μου παει η καραντινα, στο ειπα :)
Εχει εναν υπεροχο ηλιο σημερα και η Ισμηνη κανει ποδηλατο εδω εξω μονη με κοντομανικο! Δε μοιαζει με Μ. Παρασκευη. Εγω με την εκκλησια δεν εχω τις καλυτερες σχεσεις. Καθε χρονο η Ισμηνη πηγαινε Μεγαλη Εβδομαδα στα πεθερικα μου και τα κανανε ολα. Κουλουρακια, αυγα, κοινωνουσε στην εκκλησια, μετα τον επιταφειο πηγαιναν για μπουγατσα και κακαο ή ταχινοπιτα αν ηταν πιο εγκρατεις και Μεγαλο Σαββατο πηγαιναμε κι εμεις για να κανουμε ανασταση ολοι μαζι. Κι ενω δεν το χω πολυ με τη θρησκεια, μου αρεσε που βιωνε καθε χρονο τις παραδοσεις με τα πεθερικα μου.
Φετος εκανα απο ολα, με ενα κοκκινο αυγο της εκανα και την Πασχαλια στο προσωπο οπως της εκανε η γιαγια (Η Ταλι που ειναι απο εκεινα τα μερη ισως το ξερει). Και μπερδευομαι ρε συ. Εχω βρει σε βιντεακι να ακουσουμε το γλυκη μου εαρ το βραδυ, που μου αρεσει πολυ και νομιζω ψαχνω τον εαυτο μου μεσα σε ολη αυτη την κατασταση :)
Πιο παρουσα στο παρον μου λιγες φορες ημουν.
Εφερα και την κανατα καφε μαζι με τα πετυχημενα μου τσουρεκια και κουλουρακια αμμωνιας. Το βραδυ ξανα κρασακι ;)

Dee Dee said...

https://www.youtube.com/watch?v=sSyOggKXESY&feature=share&fbclid=IwAR1i4DqPc641fbBY4g5vYd2989h7S7EZ3LXroI7A48lhj1FQRsLOuK4NF14

Αυτο μου αρεσε.
Ειρηνη Παππα, Βαγγελης Παπαθανασιου.
Υπεροχοι!

maya said...

ΥΠΕΡγλυκιά μου ντίντι
ΠΟΣΟ μα πόσο λατρεύω αυτό το άσμα...
θυμάσαι μια χρονιά - άσχετη με τα της εκκλησίας και γω - που πήγα ωσαν την τρελλή μόνη μ.πέμπτη που νόμιζα ότι έπαιζε...
και να περιμένω, να περιμένω....
δεν λέω, πανέμορφη η εκκλησία στα μωβ, πραγματικά ντυμένη με τα καλά της.
αλλά γλυκύ μου έαρ πουθενά! ο πανίλαξ.
Έτσι εμαθα ότι αυτό είναι ΣΗΜΕΡΑ.

ούτε γω έχω ρει την τέλεια εκτέλεση του άσματος. αλλά αυτό μάλλον υπερέχει.
Πόσο με συγκινεί... σ'ευχαριστώ.
στο λέω και συγκινούμαι.

δεν αμφιβάλλω ότι τα κατάφερες όλα. Δεν θέλουμε πολλά αλλά ΑΜΑτις το αποφασίσουμε...! :)))

Εγώ σήμερα μαλλον θα κάνω τα τσουρέκια. Ή αύριο? δεν έχω αποφασίσει. τα σπιτικά δεν μένουν και για πολύ φρέσκα (χωρίς συντηρητικά!) Οπότε ας φάμε το δικό σου τώρα και θα δω!

Τι ωραίο για την Ισμήνη να το ζει αυτό! Και μην φοβάσαι - έχει πάρει την μαγιά για τα έθιμα. Από δω και πέρα θα τα κάνει όσο μπορείς και συ. Εγώ θυμάμαι να προσκολλούμαι στην οικογένεια της φίλης μου από την πολυκατοικία μας για να πηγαίνω εκκλησία. Οι δικοί μου δεν ήταν ποτέ σε τέτοια. Μόνο Ανάσταση. κοινωνικά! αχαχα (όπως ακριβώς και γω...!)

Και εδω έχει πολύ ωραίο καιρό.
Εχτές τελείωσα κάτι διαφορα στο δωμάτιο μου και ΤΩΡΑ έκατσα, με το λαπτοπ στο γραφείο (που παλιά ήταν η τουαλέττα μου για να βάφομαι) που κοιτάει το βουνό απέναντι... Εύχομαι και ελπίζω να μου δώσει έμπνευση όλο αυτό... Να γράφω εδώ.

"Πιο παρουσα στο παρον μου λιγες φορες ημουν."
Μάρεσε αυτό. χαμογελάω λακκάκιμου.

maya said...

*** το πληκτρολόγιο μου έει μαλώσει με το "Β" και δεν πατιέται 90%... Για να μην κάνω διόρθωση το σχόλιο από πάνω, όπου δεν βγάζει νόημα η λέξη, χώσε ένα Β!

πχ. πανίΒλαξ, Βρει, κλπ

Dee Dee said...

Τι γραφεις;
Εχεις ξεκινησει καποιο βιβλιο;
Η θέα βουνο πολυ με δελεαζει. Αν εχεις και την καταλληλη ησυχια όποτε το χρειαζεσαι ακουγεται τελειο για εμπνευση.
Η Ισμηνη στα 10 εχει κολλησει πανω μου περισσοτερο απο οσο οταν ηταν 2-3 χρονων. Πρεπει να φταιει η αλλαγη (μετακομιση στη Γερμανια) και η προεφηβεια. Εχει ενα καταπληκτικο τροπο να λεει οσα νιωθει. Χθες ηταν αναστατωμενη ολη μερα. Θυμωνε και γκρινιαζε με το παραμικρο. Το βραδυ πριν την ανασταση καθομασταν αγκαλια στον καναπε και μου ειπε "Δεν ξερω τι εχω παθει σημερα. Πρεπει να ειναι που κανουμε Πασχα εδω μακρυα απο τους φιλους μας και νιωθω θυμωμενη γι'αυτο."
Κι εφερε καμια 15αρια λουτρινα ζωακια και καναμε ανασταση μαζι :) :) :)
Ειναι λιγο κακομαθημενη ως μοναχοπαιδι (και μοναχο-εγγονι και μοναχο-ανηψι), δεν μπορεσα να το αποφυγω. Παρατηρω τωρα πιο εντονα ποσο εχει μαθει να ασχολουνται ολοι μαζι της. Με αυτη τη μεγαλη και δυσκολη αλλαγη στη ζωη της τη βλεπω να γινεται πιο δυνατη. Σαν να βλεπω ταινια την παρατηρω καποιες στιγμες :) :)

Εχει ενα ωραιο ξηρο κρασι εδω που φτιαχνεται σε ενα μοναστηρι. Στο μοναστηρι που γυριστηκαν σκηνες απο την ταινια "το ονομα του ροδου", ειναι πολυ κοντα μας. Kloster Eberbach λεγεται. Δεν ξερω αν κανουν εξαγωγη. Ρωτησε σε καποια καβα και αν βρεις να παρεις. Εγω πινω μονο ξηρο κρασι. Το λευκο και το ροζε απο αυτο το μοναστηρι μου αρεσουν πολυ.

Χριστος Ανεστη!

maya said...

@deedee μου!
Αληθώς Ανέστη! φάγαμε, ήπιαμε, μα δεν φιληθήκαμε... Αυτό μάλλον πιο πολύ απ'όλα με ζορίζει. Κι ας μένουμε μαζί, εγώ βγαίνω για τα διάφορα οπότε, δεν ξέρεις. better safe than sorry. Αλλά μου κοστίζει περισσότερο.

Θα το ψάξω το κρασί που λες. Έχεις πάει στο μοναστήρι αυτό? εννοώ τόχεις δει από κοντά? απίθανο αυτό... Τελευταία, πίνω κόκκινο merlot. Έμαθα ότι κάνει καλό, και είναι το μόνο που επιτρέπεται (το κόκκινο) σε δίαιτες. κάτι κάνει και βοηθάει στο κάψιμο λίπους.
Α΄΄'α όλα τ κρασία μου αρέσουν. και θα το δοκιμάσω αν το βρω!

Νομίζω ότι δεν αποφεύγεται κάποιο 'καλομάθημα' στα μοναχοπαίδια. εκ των πραγμάτων όπως είπες. η προσοχή είναι εστιασμένη. από την άλλη, νομίζω μεγαλώνουν και πιο γρήγορα επειδή είναι μ΄νοο με μεγάλους.
κ
Καλή η ωριμότητα αλλά όχι από νωρίς ρε γαμότο. μία γ#$%#@ παιδική ηλικία έχουμε. Μην την παρακάνεις υπεύθυνη. Ας είναι και λίγο σκόρπια κ ανέμελη. Δεν σου κάνω υπόδειξη - σαν σκέψη όπως το είχα σε μένα. γιατί δεν θέλω τα μπεμπε και τις φωνούλες κλπκλπ αλλά κάπου το γύριζα να κάνουμε βλακείες. μην παρασοβαρεύουμε. Σ'όλους κάνει καλό αυτό.
...την σοαρότητα και την υπευθυνότητα δεν την γλυτώνει κανείς μας αργότερα!

Γράφω απ'όλα. Ό,τι μου έρθει εύκολα. Συγκεκριμένα ένα 2ο θεατρικό. και κάτι διηγήματα όταν έχω έμπνευση.
(Μετά τις διακρίσεις εκατέρωθεν πέρσυ :))) έχω στραφεί εκεί). Σίγουρα όχι όσο προσηλωμένα θα ήθελα αυτόν τον καιρό. Αλλά είναι περίεργος καιρός... στενάχωρες και οι καταστάσεις στον πλανήτη. Κάνω αγώνα να μην με μαλώνω συνέχεια για όσα δεν κάνω! δεν παίρνουν ανάσα οι προσδοκίες... αιώνια πάλη.

Σήμερα ξαναχάλασε ο καιρός εδώ. κρύο πάλι και κάτι διάσπαρτες ψιχάλες. Ωραίος καιρός για μέσα. πιο εύκολα απ'την καλοκαιρία που σου θυμίζει ότι κάπου είναι μια θάλασσα και χαμογελάει.

υγ. ΠΟύ είναι οι καλεσμένοι μας...?

Dee Dee said...

Χωρις αγκαλιες και φιλια ειναι δυσκολα :( Πως θα τελειωσει ολο αυτο αραγε;

Εχεις δικιο για τα μοναχοπαιδια. Κι εγω δε θελω να χασει την παιδικη ανεμελια της και ισως ξεφυγα λιγο προς την αλλη ακρη. Η Ισμηνη ισως ειναι λιγο too much ανεμελη :) Μου αρεσει να ζω την καθε ηλικια και το ιδιο θελω και για εκεινη. Ευχομαι να μη βιαστει και να μη βιαστω κι εγω να τη "μεγαλωσω" :)

Θεατρικα;; Μου φαινονται τοοοοσο δυσκολα! Μπραβο! Σημερα στην βορεια Ελλαδα χιονισε σε πολλα μερη. Βλεπεις κι εσυ λευκες κορυφες στα βουνα; Εχεις πραγματα που σε βοηθουν σε εμπνευση; Μια καλη ταινια/βιβλιο, μουσικη, φωτογραφιες απο συγκεκριμενο θεμα στο ιντερνετ, διαλογισμο;


Ελα ντε; Που ειναι οι αλλοι; Θα φανουν ξαφνικα. Παω να σκουντηξω τον Αντριους, μου ανεθεσε να τον ενημερωνω :)
Θα φανουν και οι αλλοι σε στιγμη που δε θα τους περιμενουμε :)

xxx

Dee Dee said...

ξεχασα να σου απαντησω. Ναι εχω παει ηδη 2 φορες στο μοναστηρι αυτο. Μου αρεσει πολυ η ταινια και το μοναστηρι :) Την πρωτη φορα ψιλοεβρεχε, φιλοξενουσε και μια εκθεση τεχνης (διαφορα χειροποιητα εκθεματα, απο πινακες ζωγραφικης, πλεκτα κασκολ, μικροεπιπλα, φωτογραφιες και πιατα ποτηρια) και ηταν υπεροχα. Ειχε κρυο και στις μικρες αυλιτσες που σχηματιζονται ενδιαμεσα απο τα κτιρια ειχε μικρες καντινες με ζεστο κρασι και καφεδακι και γλυκες μηλοπιτες. Σαν ταινια, άλλου ειδους, ηταν παλι :)
Τη δευτερη φορα ειχε λιακαδα και δεν ειχε κανενα μικρομαγαζακι ανοιχτο :(
Αλλα ειδα με περισσοτερη ησυχια το μοναστηρι και ηπια και κρασακι. Και πηρα και 2635 λιτρα για το σπιτι :) :) :)

Epicuros said...

Καλημέρα. Μόλις είδα το σχόλιό σου... Χαθήκαμε! Πού είναι οι καλές εποχές της blogόσφαιρας!!!

maya said...

@epicuros

...ο-ε-ο ?